TETT Kısaltmasının Açılımı Nedir?
Türkçe’de TETT açılımı, “Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi” anlamına gelmektedir. Tavsiye edilen tüketim tarihi ürünün özelliklerini koruduğu takdirde tüketilebileceği tarihi vurgulamaktadır.
TETT Ne Demek? TETT Nedir?
Türk Gıda Kodeksi standartlarına göre; Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (TETT), ürünlerin uygun şekilde muhafaza edildiğinde, ürünün tarihi geçse bile özelliklerini koruduğu takdirde (tazelik, tat, aroma, renk, doku vs.) tüketilebileceği tarihi içermektedir. Bununla beraber tavsiye edilen tüketim tarihi geçmiş ürünlerin tüketilmesi durumunda, ürün kalitesinin düşmesi veya besin değerinin azalması/kaybolması gibi durumlar da söz konusu olabilmektedir.
STT Nedir?
Son tüketim tarihi (STT) veya diğer bir adıyla Son kullanım tarihi (SKT), bir ürünün güvenli bir şekilde tüketilebileceği son tarih bilgisini içermektedir. Son tüketim tarihi, oldukça çabuk bozulabilen, raf ömrü göreceli kısa olan ürünleri belirtmek için kullanılmaktadır.
Belirtilen tarihin geçmesi durumunda ürünün tüketilmesi insan sağlığını olumsuz etkilemekte ve ciddi oranda yan etkileri ve risk oluşturabilmektedir.
STT VE TETT Neden Önemlidir?
Tavsiye edilen tüketim tarihi (TETT) geçmiş ürünün kullanımı tüketicinin inisiyatifine kalmaktadır. Üründe besin değerinin azalması veya kalitesinde kayıpların yaşanması gözlemlenebilmektedir. Tavsiye edilen tüketim tarihini, ürünün tüketimini ve garanti etmediği için bu noktada son tüketim tarihiyle karıştırmamak son derece önemlidir.
Son kullanma/üretim tarihi (SKT/STT) geçmiş ürünlerde ise ürüne ait bozulmalar veya hayati bir risk endişesi taşınmaktadır. İnsan sağlığının korunması ve güvenle ürünlerin tüketilmesi için son derece önem taşımaktadır. Son kullanma tarihi geçmiş ürünler ile karşı karşıya kaldığımızda ise direkt olarak Sağlık Bakanlığı’na şikâyet etmeli ve ürünü kullanmaktan kaçınmalıyız.