Gıda Kodlama Sistemleri
Gıda kodlama sistemleri kısa bir açıklamayla gıdalar üzerine işlenen bilgilendirici veya işlevselliği kolaylaştırıcı kodların yazımını sağlayan sistemlerdir.
Bu sistemler sayesinde hem üretici ile tüketici arasında gıda ürünlerinin dolaşımı süresince denetimi sağlanır hem de tüketicinin gıda ürünlerinin içeriği hakkında bilgilendirilmesi yoluyla daha sağlıklı bir tercih yapması sağlanır. Tüketicilerin günümüzde en önemli taleplerinden biri sağlıklı ve katkı maddesiz, organik gıdalara ulaşmaktır. Gittikçe daha fazla bilinçlenen tüketici vücuda organik olmayan zararlı maddelerin girişinin kişi sağlığını tehdit eden en önemli unsurlardan biri olduğunun farkına varmıştır. Bu olasılığın ortadan kaldırılması için organik ürünlere olan taleplerde artış yaşanmaktadır. Sağlıklı yaşam toplumun çoğunluğu tarafından en fazla önem verilen alanlardan biri haline gelmiştir.
Tüketici Tercihleri
Tüketici tercihlerini hiç olmadığı kadar bilinçli bir şekilde yapmaya başlanmıştır. Fiyat performans oranının ardından en çok dikkat edilen hususlardan biri gıda ürünlerinin sağlık üzerine etkileri olmaktadır. Fiyat performans ürünleri arasında da daha sağlıklı olan ürünler tercih edilemeye başlanmıştır.
Değişen bu talep karşısında üreticiler de üretim süreçlerini şeffaf yürütmeye ve tüketici talepleri doğrultusunda üretim ve dağıtım süreci hakkında ürünlerin üzerine işlenen kodlarla tüketiciyi bilgilendirmeyi tercih etmektedirler. Bu uygulama sayesinde üretici ile tüketici arasında mesafeler ortadan kaldırılmakta ve karşılıklı güven tesis edilmektedir. Gıda kodlama sistemleri kullanımının özellikle son dönemlerde oldukça artmasının nedeni teknolojinin hayatımızla daha çok iç içe geçmesi ve bilgi edinme talebinin gittikçe daha fazla kişi tarafından dillendirilmesidir.
Kullanım Kolaylığı
Gıda kodlama sistemi kullanımının en önemli nedenlerinden biri de teknolojinin hayatımızı kolaylaştırıcı etkisidir. Zira bu sayede daha kolay bir şekilde ürünler tanımlanabilmektedir. Bu kolaylaştırıcı sistem tüketici ve ürünü pazarlayanlar için oldukça hızlı bir şekilde işlemlerin tamamlanmasını sağlayabilmektedir.
Çok sayıda ürünün fiyatının veya özelliklerinin kısa sürede belirlenebilmesi ve tespit edilebilmesi tüketicilerin ve ürünü sunanların zamandan tasarruf etmelerini sağlamaktadır. Bu da tüketiciler için oldukça etkili bir çözüm sunulması anlamına gelmektedir. Sıklıkla yaşanan ürün özelliklerinin veya içeriğinin öğrenilememesi sorunu gıda kodlama sistemlerinin ve buna bağlı teknolojilerin gelişmesi tüketici lehine bir gelişme olmuştur. Hızlı ve etkili bir şekilde kullanılan bu sistemler şeffaflığın sağlanmasına katkı sunmaktadır.
Çok Fonksiyonluluk
Kolaylıkla ulaşılabilir bilgiler sayesinde sadece tüketici açısından değil aynı zamanda üretici, dağıtıcı, depolayıcı ve pazarlayıcı faktörler tarafından da işlerin kolaylıkla yürütülmesini sağlayan ve zaman tasarrufu sunan gıda kodlama sistemleri gıda sektöründe ayrılmaz bir parça olarak yer etmiştir. Bu sistemler sayesinde üretici ürününü sınıflandırabilir, sorun çıkan bir seriyi kolaylıkla saptayabilir ve dağıtımdan çekebilir aynı zamanda çıkan istatistikler ile üretim faktörlerini yönlendirebilir olmaktadır.
Dağıtıcılar seri numaraları ve kodlara bağlı olarak dağıtımı düzenleyip karışıklıkların önüne geçebilir ve aynı zamanda daha tutarlı hesap tutulmasını sağlayabilmektedir. Depolama süresince de ürünlerin sınıflandırılması ve kontrolü sağlanabilmekte ve çok daha kısa sürede daha az personel tarafından işin yerine getirilmesinin önü açılmaktadır.
Kullanım Kolaylığı
Gıda kodlama sistemleri uygulanmasının getirdiği verim artışı ve denetim etkisine nazaran kullanımı oldukça rahat ve kolaydır. Bu kolaylık birçok farklı alanda kendini göstermektedir. Ürün özelliklerinin girildiği sistemin kullanımı ve diğer cihazlar tarafından tanımlanması ayrıntı gerektirmeyen işlemlerdir.
Bu kullanım kolaylığı sayesinde sıklıkla tercih edilen bir ürün haline gelmiştir. İşletmeler bu sistem sayesinde zaman ve personel tasarrufu sağlarken aynı zamanda tüketicinin doğru bilgilendirilmesi fırsatını da elde etmektedir. Doğru bilgilendirilen tüketici için talebin tam olarak karşılanması destekleyici bir unsur olmaktadır. Tüketicilere bu sistemler sayesinde tercih ettiklerinin ürünün katkı maddesi içerip içermediği, ürünün organik olup olmadığı, herhangi bir alerjik reaksiyon veya intolerans gösterebilecek içeriğe sahip olup olmadığı hakkında bilgi verilebilmektedir.