Konserve kodlama sistemleri, ink-jet kodlama yöntemi ile konservelerin üzerine konservenin üretim tarihi, parti numarası,seri numarası, son kullanma tarihi gibi değişken izlenebilirlik bilgilerinin kodlanması işlemidir.
Bu işlem sayesinde denetim ve bilgilendirme sağlanabilmekte ve hangi ürünün ne zaman nerede bulunduğu anlaşılabilmektedir. Bunun tüketici, üretici ve ara elemanlar açısından oldukça faydalı etkiler bıraktığı söylenebilmektedir. Teknolojinin gelişmesi ile her alanda olduğu gibi konserve üretimi, kodlaması, dağıtımı ve benzeri işlemler de daha kolay yerine getirilebilmektedir. Bu sayede tüketicinin kullandığı ürünün üretimi ve üreticisi hakkında bilgi sahibi olması sağlanmış aynı zamanda gittikçe artan oranda tüketicinin üreticiyi denetlemesi hedefine yaklaşılmıştır. Bu uygulama aynı zamanda üreticiye de birçok farklı alanda kolaylık sağlamıştır.
Kodlamanın Üretici İçin Avantajları
Üretici, konserve kodlama sistemleri ile kodlanan konservelerin kayıp veya hatalı üretim olması durumunda kodlama ile serisi çıkarılan konserve hakkında daha iyi inceleme yapabilecek ve üretimi iyileştirecek adımlar atabilecektir. Bu da artan oranda üretimin iyileşmesi ve tüketiciye daha kaliteli ürün sunma imkanı sağlayacaktır.
Aynı zamanda ürün takibinin kolaylaşması ile üretici tarafından liste tutulması kolaylaşacak ve üretilen ürünler hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilecektir. İstatistik utulabilmesi ve ürünlerin hangi bölgede kimler tarafından daha çok tüketildiğinin öğrenilmesi veya daha çok tüketilmesi için düzenleme yapılması bu uygulama sayesinde mümkün olabilecektir. Üretici bu uygulama ile kendi ürün denetimini kolaylıkla yapabilecektir.
Kodlamanın Tüketici İçin Avantajları
Konserve kodlama sistemleri ile tüketiciler tükettikleri ürünlerin ne zaman hangi firma tarafından nerede üretildiğini öğrenebilmektedirler. Aynı zamanda ortaya çıkacak hatalı bir üretimde üreticilere ulaşmak kolaylaşacak ve tüketicinin kendi kullandığı ürünü doğrudan denetleme imkanına sahip olması sağlanacaktır.
Tüketicinin ürünü denetleyebilmesi üretici üzerinde her zaman bir baskı oluşturacak ve ürünlerini daha sağlıklı ve daha kaliteli üretme zorunluluğu altında hissetmelerine neden olacaktır. Bu da tüketicilerin aynı birim ücrette daha kaliteli ürüne ulaşmalarına destek olacaktır. Tüketicilerin elde ettikleri bu imkan sayesinde ürünlere ulaşımı kolaylaşacaktır. Tüketiciler için kullandıkları ürünün kaliteli olması oldukça fazla önem arz etmektedir. Tüketici artık öncelikli olarak sağlıklı besin tüketmektedir.
Denetim Fonksiyonu
Ürünün üretim merkezinden çıkıp tüketiciye ulaştığı ana kadar çok sayıda yerde el değiştirdiği bilinmektedir. Günümüzde ürünler üretildikten sonra kalite kontrol testlerine tabi tutulmakta, depolanacak alanlara gönderilmekte, depolanan yerlerden tüketiciye sunulacak alanlara gönderilmektedirler.
Bu uygulama sayesinde üreticinin tüketiciye ulaşması kolaylaşsa da araya farklı faktörlerin girmesi denetim yapılmasını gerektirmiştir. Tüketiciye ulaşan üründe bir ayıp ortaya çıkması durumunda bu ayıbın nereden kaynaklandığının tespit edilmesi gerekmektedir.
Konserve kodlama sistemleri uygulaması sayesinde üretilen yer, dağıtılan bölge, ürünün üretim seri numarası ve parti numarasına ulaşmak mümkündür. Kodlama sayesinde sorunun nereden ve hangi faktörden kaynaklandığı tespit edilebilmekte, gerekli durumlarda onun sorumluluğuna gidilmesi hukuken mümkün olabilmektedir.
Kodlama İşlemi
Konserve kodlama sistemleri konservelerin üretim hattından seri numarası, lot ve parti numarası,üretim ve son tüketim tarihi gibi özeliklerine göre kodlanması anlamına gelmektedir. Bu uygulama ile konservelerin üretim bandından tüketiciye ulaşana kadarki süreçte denetimi amaçlanmaktadır. Bu denetim hem üretici hem de tüketici için çok sayıda avantaj sunan bir uygulama olmaktadır.
Bu uygulama sayesinde tüketicinin kullandığı ürünü denetlemesi mümkün olmaktadır. Tüketiciler için en önemli unsurlardan bir tanesi son kullanma tarihidir. Tüketiciler son kullanma tarihi olmayan veya okunamayan ürünleri kullanmaktan çekinmektedirler. Tüketicilerin ürün seçiminde fiyat ve performans oranının ardından sağlık için uygun olup olmadığı da önemli bir seçenek olarak ele aldığı görülmektedir. Son kullanma tarihi gibi özelliklerin net olarak görülebilir olması tüketici için ürünü tercih edilebilir kılmaktadır.