Kapak Kodlama Sistemleri
Kapak kodlama sistemleri özellikle kapakların üzerine tarih atılması işlemini kapsamaktadır. Tarihin yanında aynı zamanda ürünün üretildiği yerin veya partinin işlenmesi de mümkün olmaktadır.
Kapak kodlama işlemi sayesinde tüketiciler ürüne güven duyulması gerekip gerekmediği konusunda fikir sahibi olabilmektedir. Zira bu yöntem sayesinde tüketici ürün hakkında bilgilendirilmekte ve en azından tarihlendirme açısından ürünün tüketiminin güvenli olup olmadığını belirtebilmektedir. Tüketicilerin ürünlerde ilk baktıkları nokta ürünün son kullanma tarihi olmaktadır. Son kullanma tarihinin tam olarak anlaşılamadığı her üründen tüketiciler uzaklaşmaktadır. Son kullanma tarihinin anlaşılabilmesi için kodlamada kullanılan sistemin sorunsuz bir şekilde tarihleri göstermesi beklenmekte aksi durumda ise tüketicinin güveni hemen kaybedilebilmektedir.
Üretici Açısından kapak kodlama sistemleri
Üreticilerin önemli bir kısmı son kullanma tarihi geçen ürünlerini piyasadan geri toplamakta ve imha etmektedir. Aksi halde piyasada dolaşan tarihi geçmiş bir ürünün sağlık sorununa neden olması tüketicide ciddi bir güven kaybına neden olabilmektedir. Bu sebeple yapılması gereken işlem en başta kontrol mekanizmasını kurmak ve piyasada yer alan her türlü son kullanma tarihi geçmiş ürünün piyasadan toplanmasını sağlamak olmalıdır.
Bunun yerine getirilmemesi çok daha ağır kayıplarla sonuçlanmasına neden olabilecektir. Tüketici güveninin kazanılması uzun süren bir durumken kaybedilmesi ise bir anda gerçekleşebilmektedir. Kapak kodlama sistemleri ise bu durumun meydana gelmesini önlemek amacıyla en kaliteli ürünler arasından ve ayrıca özenle seçilmelidir.
Tüketici Açısından
Tüketiciler için bir üründeki en önemli husus o üründen alacakları fayda değil muhtemelen o üründen zarar görmemek olmaktadır. Tüketiciler tarafından yapılan bu tercih nedeniyle son kullanma tarihi gibi unsurlar en önemli hususlar arasında görülmektedir.
Son kullanma tarihinin net okunamaması veya hiç okunamaması tüketicinin o ürünü tüketmekten vazgeçmesi için çoğunlukla yeterli olmaktadır. Bu nedenle tüketiciler için bu kadar önemli olan bir hususta kapak kodlama sistemleri tercihe edilirken mümkün oldukça başarısı ispatlanmış bir üründen faydalanmak gerekmektedir. Bu durumda dahi üretici tarafından kodlamanın sıklıkla kontrol edilmesi gerekebilmektedir. Tüketiciye güven kaybı yaşatmamak her üreticinin ilk hedefidir. Tüketiciler için en önemli husus budur.
Kolaylık Sağlaması
Kapak kodlama sistemleri kullanılarak yapılan kodlama işlemleri sayesinde sadece son kullanma tarihi ile ilgili değil aynı zamanda diğer kodlama yapılan bilgiler sayesinde ürünlerin takibi mümkün olmaktadır. Bu sayede dağıtım aşamasının başından sonuna kadar üretici tarafından ürün takibi yapılabilmekte, müşteri profili çıkarılabilmekte ve üretimde iyileştirme sağlanabilmektedir.
Bu iyileştirmeler de üreticiye daha yüksek kar marjı olarak geri dönmektedir. Ancak kodlamanın tam olarak yapılamaması, yapılan kodlamanın okunamaması veya hiç yapılmamış olması durumunda tam tersi etki görülmekte ve müşteri kaybı yaşanmaktadır. Tüketici davranışları ilk önce güvenlik anlayışına göre hareket etmektedir. Güven duyulmayan bir üretici olmanın getireceği zarar oldukça yüksektir.
Denetime Açık Olması
Üretici tarafından belirlenen son kullanma tarihi aynı zamanda belirli bir somut temele dayanmalıdır. Tüketicilerin son kullanma tarihi geçmeden tükettikleri ürün nedeniyle zarara uğraması ise oldukça büyük bir üretim hatası kabul edilmektedir. Bu hatanın gerçekleşmemesi için hem üretim öncesi denetimlerin hem de üretim sonrası denetimler yerine getirilmeli hem de kullanılacak olan kapak kodlama sistemleri iyi seçilmelidir.
Kapak kodlama sisteminin hatalı basım yapması durumunda ciddi bir güven kaybı meydana gelebilecektir. Bu sebeple seçilecek olan kapak kodlama sisteminin bilinen bir ürün olup olmadığı, kaliteli olup olmadığı gibi hususlar önem arz etmektedir. Bu sayede güven kaybı yaşanmasının önüne geçmek mümkün olmaktadır.