Gıda kodlama merak edilen bir husus olmakla birlikte bunu kısaca gıdaların üzerine işlenen kodlar sayesinde tanımlanmalarını ve sınıflandırılmaları sağlayan uygulama olarak cevaplandırabiliriz.
Toplumlar gittikçe daha fazla üretimi denetlenen, sağlıklı ve tüketilmesinin sağlık sorunu yaratmayacağı ürünlere yönelmektedir. İçeriklerin ve bilinmesi gereken faktörlerin gıda kodlama uygulamasıyla işlenmesi yoluyla toplumun bilinçlendirilmesi sağlanmaktadır. Bu da diyet beslenme veya alerji gibi durumlarda da tüketicinin bilgilendirilmesini sağlamakta ve ortaya çıkabilecek sorunları engellemektedir.
Gelişmekte olan ülkelerde beslenme bozuklukları sebebiyle ortaya çıkan rahatsızlıklardan kaçınmak amacıyla tüketici eğiliminin sağlıklı beslenmeye kayması gıda ürünlerinin kodlanmasını ve sınıflandırılmasını desteklemektedir. Bu da aynı zamanda bu kodlamalar sayesinde sadece ilgili kurumların değil tüketicinin de üreticiyi denetlemesini sağlamaktadır.
Dağıtımı Kolaylaştırması
Dağıtım sırasında ürünlerin karışması, kaybolması veya tanımlanmasının aksamaya neden olması gibi durumlar yaşanabilmektedir. Ancak gıda kodlama nedir sorusuna cevabın bir yönü de gıda kodlama işlemleri sayesinde bu durumun önüne geçilmesin sağlanabilmesi olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bu işlemler sayesinde üretimden tüketiciye ulaşana kadar ürünün hızlı ve sorunsuz bir şekilde dağıtımı yapılabilmekte ve bu durum özellikle kısa süreli kullanma tarihli olan ürünlerde oldukça etkili çözümler ortaya çıkmasını sağlayabilmektedir. Tüketici gibi aynı zamanda ürünü arz eden firmalar da tüketiciyi etkileyebilmek amacıyla kodlamalara önem vermektedir.
Zira tüketicinin hedeflediği ürünün kolaylıkla tespit edilebilmesi, sınıflandırılması, etkili bir şekilde sıralanması ve sergilenmesi bu firmalar içinde avantajlı sonuçlar ortaya çıkmasını sağlayabilmektedir.
Gıda Kodlama Neden Önemlidir?
Gıda kodlama tüketicinin tükettiği ürün hakkında bilgilendirilmesi şeklinde tanım da yapılabilmektedir. Bu işlem sayesinde tüketici yiyecek ve içeceklerin içerikleri hakkında kısaca ve net bir şekilde bilgilendirilebilmekte ve bu sayede tüketiciler ihtiyaçları doğrultusunda beslenme seçimleri yapabilmektedir.
Gıda ürünlerinin besin değerleri hakkında bilgilendirme yapılabilmektedir. Ürün içeriğinde yer alan bazı etken maddelere karşı alerji veya intolerans gösteren kişilerin bilgilendirilmesi sağlanarak olası olumsuz sonuçlar önlenebilmektedir.
Toplumun beslenme alışkanlıklarının takip edilerek beslenme prensipleri oluşturulmasını sağlamak. Üreticilerin daha iyi üretim koşullarını sunmalarının teşvik edilmesi ve bunun için üreticilerin ürünlerinin içeriğine kolaylıkla ulaşabilmesini sağlanması, bu amaçla da tüketicilerin içeriklere ulaşabilmeleri ve içerikler hakkında bilgilendirilebilmelerinin sağlanması hedeflenir.
İşlemleri Hızlandırması
Gıda kodlama sayesinde ürünler sergilenen firmalar içerinde kolaylıkla tespit edilebilir, sınıflandırılabilir, tanınabilir ve görüntülenebilir. Bu yolla da tüketicinin bu bölgelerde gerekenden fazla zaman geçirmesinin önüne geçilebilir. Hızlanan işlemler sayesinde hem firmalar hem de tüketici zamandan tasarruf edebilir. Bu da her iki taraf için de ayrı bir kazanç anlamına gelmektedir.
Bu hızlandırıcı etki sayesinde ürünler kasada hızlıca geçilebilmekte ve tutar hesaplanabilmektedir. Gıda kodlama ve etkileri nelerdir gibi merak edilen konulara verilebilecek yanıtlardan biri de özellikle tüketiciler açısından zaman tasarrufu sağlanması olmaktadır. Bu sayede zaten kısıtlı olan zamanın kullanımı her iki taraf için de verimli bir şekilde sonuçlanmaktadır. Gıda kodlamanın bu özelliği sayesinde kullanımı olabildiğince yaygınlaşmıştır.
Ürünlerin Kontrolünün Sağlanması
Gıda kodlama sayesinde gıda ürünlerinin üretiminden tüketiciye ulaşana kadar geçen süreçte tüm güzergahı görülebilmekte ve denetimi sağlanabilmektedir. Gıda kodlama için gıda güvenliğinin bir unsuru şeklinde de cevap verilebilir. Zira bu sayede gıdanın tüketiciye ulaşana kadar geçirilen süreçte kontrolü sağlanabilmekte ve gıda güvenliği sağlanabilmektedir.
Gittikçe artan bir şekilde tüketici eğilimi sağlıklı beslenmeye kaymakta ve bu tercih artık yaşam prensibi haline gelmektedir. Sağlıklı beslenme toplum tarafından hastalıklara yakalanmaktan kaçınılması için en önemli faktörlerden biri olarak görülmektedir. Gittikçe daha fazla üründe kullanılan gıda katkı maddelerinin sağlık sorunlarına yol açabileceği kabul edilmektedir. İnsan sağlığı için tehdit arz eden bu ürünlerin kullanımının denetimi gıda kodlama sayesinde sağlanabilmektedir.