Gıda Kodlama Makinası
Gıda kodlama yeni akıllı teknolojiler ve bu teknolojilerin paketleme sistemlerine entegrasyonu ile gittikçe gelişmektedir.
Gıda için kodlama sistemleri insan sağlığı açısından doğru ve net olmalıdır. Bu nedenle seçilecek olan sistemin detaylarıyla araştırılması gerekmektedir.
Akıllı ambalaj malzemeleri sayesinde, paketlenmiş ürünlerin veya ürünlerin üretim aşaması boyunca çevresindeki ortamın koşullarını izlenebilmektedir. Bir grup İtalyan araştırmacı tarafından yapılan yeni bir çalışma bu alanda son yıllarda kaydedilen son gelişmeleri açıklamaktadır. Bu teknoloji, farklı işlevler sağlayabilen etiketlerin, mürekkeplerin veya diğer benzer araçların kullanımına dayanmaktadır. Özellikle, bu sistemler üç ana kategoriye ayrılır: (I) öncelikle tüketicilere ürün kalitesi hakkında bilgi sağlayan göstergeler, (ii) depolama, dağıtım ve izlenebilirlik amaçları için özel olarak geliştirilmiş barkodlar veya RFID sistemleri olarak veri taşıyıcıları, (iii) üründe bulunan spesifik analitlerin hızlı ve doğru kontrolü için sensörler.
Gıda Kodlama İçin Inkjet Kodlama Sistemleri
Inkjet kodlama sistemleri, gıda güvenliğini sağlarken markanın itibarını da yükseltmesini sağlamaktadır. Aynı zamanda gıda sektöründe en çok kullanılan ambalaj türlerinde de kullanıma uygunluğuyla dikkat çekmektedir.
Bunlar şu şekilde sıralanmaktadır:
- Cam kaplar
- Map ambalajlar
- Vakumlu paketler
- Karton kutular
- Tetra pak kutular
- Metal ve film ambalajlar
Tamsa Makina, tüm bu ambalajlara uygun kodlama ve etiketleme yapabilmeyi odak noktasına almıştır. Bu nedenle güvenilir ve standartlara uygun çözümler sunarak firmaların çözüm ortaklığı görevini üstlenmiştir.
Tamsa Makina, müşterilerine düşük yatırım işletim ve bakım maliyeti sağlamasının yanı sıra verimliliği yükseltmektedir.
Ticari Uygulamada
Gıda kodlama cihazları çeşitli bilimsel belgelerde açıklandığı gibi potansiyel avantajlarına rağmen, ticari uygulamaları oldukça sınırlı kalmaktadır. Yazarlara göre, bunun nedeni kısmen birçok durumda hala nispeten yüksek olan maliyetlerdir (toplam paketleme maliyetlerinin % 50-100’ünü oluşturabilirler). Araştırma, ilave teknolojik iyileştirmelere ihtiyaç olduğunu göstermektedir. Aslında, bugüne kadar, bu sistemlerin çoğunun verimliliği, model sistemleri üzerindeki testlerden gerçek gıda testlerine geçildiğinde önemli ölçüde azalmaktadır.
Geliştirilmesi gereken diğer bir konu, örneğin alerjenlerin varlığını iletme kapasitesi ve olası mikrobiyal kontaminasyon gibi birkaç fonksiyonun tek bir sisteme entegre edilmesidir. Aynı zamanda tüketiciler bu yeni teknolojinin avantajları hakkında bilgilendirilmelidir. Son olarak, bu sürdürülebilir teknolojiyi çevresel açıdan bile kullanmak için daha fazla çaba sarf edilmesi gerekmektedir.
Bilgilendirici Özeliği
Tüketicilerin tarımsal gıda ürünlerinin menşei ve kalitesi hakkında bilgi talebi giderek artmaktadır. Bu talep aynı zamanda üretim süreci ve dağıtım zinciri ile de ilgilidir. Radyo frekansı tanımlama cihazları (RFID) veya Hızlı Yanıt Kodları (QR kodu) gibi elektronik tanımlama araçları, bu ihtiyacı karşılamak için özellikle uygun bir araç olabilir. İtalyan bir araştırmacı tarafından yapılan yeni bir çalışma bu araçların tarım-gıda sektöründe uygulanmasıyla elde edilen gelişmeleri araştırmaktadır.
Yazar, 2005-2009 döneminde, bir önceki 2000-2004 dönemine kıyasla tarımda radyo frekansı tanımlamasının uygulanmasına ilişkin literatürde on kat artış olduğunu belirtmektedir. Ayrıca gıda kodlama, QR kodları gibi elektronik araçların yaygın yayılımı, tüm tarım-gıda sektöründe otomasyondaki hızlı bir artışla ilişkilidir.
Uyarı Fonksiyonu
Termal sensörlerin elektronik tanımlama sistemlerine bağlanması, tedarik zinciri boyunca gelişmiş sıcaklık kontrolü sağlar. Biyolojik veya kimyasal uyarılar için kullanılan biyosensörlerle yapılan testler sınırlıdır ve ek araştırma gerektirir. RFID etiketlerinin tarımda kullanılması, bitki sağlığı yönetiminin yanı sıra çevresel izlemeyi de geliştirir.
Gıda kodlama makinası sayesinde, gıda içeriğinde yer alan içeriklerle ilgili uyarı yapılabilmesi mümkün olmaktadır. Avrupa Birliği tarafından belirlenen E kodları adı verilen gıda katkı maddesi kodları kullanıcıları zararlı maddeler hakkında uyarmaya yaramaktadır. Gıda katkı maddeleri hakkında tüm dünyada bütünsellik sağlanması hedefiyle uygulanan bu sistemde her gıda maddesinin bir E kodu bulunmaktadır. Bu sayede içerikteki katkı maddeleri hakkında uyarı ve bilgilendirme fonksiyonu yerine getirilmektedir.
Kullanım Amaçları
Gıda kodlama uygulamasının kullanımı dağıtımı kolaylaştırmak, ürün tanıtımını sağlamak, hakkında bilgilendirici fonksiyon üstlenmek gibi amaçlar taşır. Gıda kodlama çoğu gıda ürünü için zorunlu kılınmıştır. Ambalajlanan hemen hemen her gıda ürününün, inkjet kodlama makinası tarafından kodlanması gerekmektedir. Bu aynı zamanda ürünlerin denetimini de kolaylaştırmaktadır.
Denetimin kolaylaşması topluma arz edilen ürünlerin ilgili kuruluşlar tarafından belirlenen koşulları sağlamalarının takibi için büyük bir önem arz etmektedir. Bu sayede toplum sağlığının tehdit edilmesinin önüne geçilirken aynı zamanda arz talep dengesi de kontrol edilebilmekte ve verimli bir şekilde istatistik tutularak geleceğe yönelik planlamalar yapılabilmektedir. Gıda kodlama sayesinde ürünlerin üretim merkezlerinden tüketiciye ulaştığı ana kadarki tüm aşamaları tüketiciye gösterilebilmekte ve üretici ile tüketici arasında güven ilişkisi kurulabilmektedir.
Gıda İçin Kodlama Sistemi Grupları
Macsa 5 farklı alt ürün grubuyla kullanıcıların ilgisine sunulmaktadır.
- Macsa SPA F Film
- Macsa K1000
- Macsa iCON 2
- Macsa SPA C
- Macsa SPA F PULSED
Macsa SPA F Film
Macsa SPA F Film Macsa ailesinin yeni nesil, fiber markalama cihazı olarak öne çıkan bir teknolojidir. Endüstriyel bir tasarıma sahip olan bu ürün, en zorlu şartlarda dahi yüksek hassasiyet ile ürünlerin markalama ve etiketlenme görevini yürütebilmektedir. Gıda için kodlama sistemleri konusunda oldukça uygun bir seçenektir.
Macsa K1000
Macsa K1000 teknolojsi CO2 lazer markalama sistemlerine dahildir. Bu teknoloji dinamik ve statik kodlama yapabilme özelliğine sahip olmasıyla dikkat çekmektedir. Gıda için kodlama sistemi açısından bakıldığında işlevsel bir ürün olmasıyla öne çıkmaktadır. Bu teknoloji noktasal ve çizgisel kodlamayı aynı cihazla yapabilme olanağı tanımaktadır.
Macsa iCON 2
Macsa iCON 2 teknolojisi gıda güvenliği açısından ambalajlama ve etiketleme sistemlerinde oldukça tercih edilen bir üründür. Ergonomik tasarımıyla dikkat çeken bu teknolojik cihaz ürün takibini kolaylaştırmasının yanı sıra ürünün izlenebilmesini de sağlamaktadır. Bunun yanı sıra ara yüzlü dokunmatik bir ekrana sahiptir. Aynı zamanda üreticilere MarcaLite® yazılımı güvenlik anahtarı ve Ethernet (TCP / IP) kablo bağlantısı ile kontrol özelliği de sağlamaktadır.
Macsa SPA C
Macsa SPA C, endüstriyel ve ambalaj üreticileri tarafından en çok tercih edilen cihazlardan birisi olarak öne çıkmaktadır. Macsa SPA C karbondioksit lazer sistemleri yüksek performanslı bir markalama seçeneği sunmaktadır.
Macsa SPA F PULSED
Macsa SPA F PULSED ise özel optima yazılım sayesinde uzaktan bağlanabilme seçeneği sunarak tam bir kontrol sağlamaktadır. Gıda için kodlama sistemleri açısından da müşterilerin daha verimli ve sürdürülebilir çalışmasını sağlayan yenilikçi bir ürün olarak dikkat çekmektedir.